Kundvagn

Crottin Chavignol la tradition 60 gram

Crottin Chavignol la tradition 60 gram

Artikelnummer
10707
Frågor?
Vid frågor, kontakta oss.
Produkttips
Tipsa en vän om denna produkt
49 kr/st
St

Beskrivning

Detta är en av Loiredalens mest kända getostar. De yngre ostarna kallas mou eller ”våta”. Efter tio dagar är osten mild, aromatisk och har en citrusfräsch, något salt karaktär. Nästkommande två veckor mjuknar innanmätet och smaken blir nötaktigare och fyllig.Vid 20 dagar är osten kompaktare och grynig och smaken har fått lite fruktiga toner. Smaken intensifieras när osten hettas upp.

Att grilla crottin och lägga den på en salladsbädd med lite honung på är mycket populärt i Frankrike. Det blir också fylligare smak än om man använder chèvre log som är den vanligaste getosten i Sverige.

Om osten får mogna ytterligare dyker det upp grått och blått mögel på ytterhöljet som kommer att torka ut innanmätet. Resultatet blir en liten, hård mörkgrå boll som förklarar namnet ”Crottin de Chavignol” (hästlort). Innanmätet utvecklar en fruktig och bitter smak. En annan förklaring är att ”Crottin” lär från början ha varit namnet på en liten oljelampa som bönderna hade och vars form påminde om en ”crottin de cheval” (hästlort). Getosten hade samma form och fick därför detta namn.

Fetthalt i torrsubstansen 45 %

Innehållsförteckning

Ingredienser: Opastöriserad GETMJÖLK , mjölksyrakultur, salt, löpe. 45 % fett i torrsubstansen. Totalt 22,5 %

.

Näringsinnehåll

Basmängd
Per 100 g
Energi (kJ)
1370
Energi (kcal)
329
Fett
27 g
Mättat fett
16,2 g
Kolhydrat
1,25 g
Sockerarter
1,25 g
Protein
19,7 g
Salt
1,7 g
Kalcium
151 mg
Natrium
679 mg

Produktinformation

Ursprung
Frankrike/Val de Loire Frankrike/Val de Loire
Mjölk
Mjölk från get Mjölk från get Opastöriserad mjölk Opastöriserad mjölk