Västerbottensost®
- Artikelnummer
- 10612
- Frågor?
- Vid frågor, kontakta oss.
- Produkttips
- Tipsa en vän om denna produkt
Beskrivning
Västerbottensost har tillverkats sedan 1870-talet och idag är det enbart Norrmejerier i Burträsk som producerar den. Det här är en grynpipig ost med mycket smak och den är lagrad minst 12 månader.
Enligt sägnen ska Västerbottensost ha kommit till av en slump 1872 när mejerskan Ulrika Eleonora Lindström jobbade ensam i Gammelbyns mejeri i Burträsk. Ryktet säger att hon avbröt sitt arbete med osten och att skälet till det hade med kärlek att göra. Ostmassan svalnade och fick värmas på igen flera gånger men osten blev inte som den skulle ändå. Sedan lämnades osten åt sitt öde på en hylla och avsmakades först långt senare. Och då blev smaken direkt en rejäl succé. Enligt en annan historia smakar Västerbottensost så bra eftersom en komet slog ner för länge sedan och skapade näringsämnen i marken, där korna går och betar. Näringen förs över till mjölken och vidare till osten, som därigenom blir både god och nyttig.
Fetthalt i torrsubstansen 50 %
Innehållsförteckning
Ingredienser: Pastöriserad MJÖLK, salt, levande mjölksyrakultur, ostlöpe, konserveringsmedel E 202, E235 och E251
Näringsinnehåll
- Basmängd
- Per 100 g
- Energi (kJ)
- 1650
- Energi (kcal)
- 390
- Fett
- 33 g
- Mättat fett
- 21 g
- Protein
- 24 g
- Salt
- 1,2 g
- Kalcium
- 680 mg
Produktinformation
- Ursprung
- Sverige
- Mjölk
- Mjölk från ko