Kundvagn

Svenska Klassiker

Svenska Klassiker

Artikelnummer
61037
Frågor?
Vid frågor, kontakta oss.
Produkttips
Tipsa en vän om denna produkt
460 kr/st
St

Beskrivning

1. Grevé® 28 % Vällagrad

På vårt mognadslager i Jägarvallen lagras denna ost minst 14-24 månader vilket skapar en kraftig karaktär!
Jämfört med andra svenska ostar är Grevé® en yngling. Osten registrerades som varumärke så sent som 1964. Inspirationen till grevén kom från den schweiziska hårdosten emmentaler och den norska jarlsberg.
På slutet av 1950-talet påbörjades projektet Alpost av de två mejeriingenjörerna Åke Berglöf och Yngve Johansson på dåvarande ostförsöksstationen i Örnsköldsvik. 1963 ansåg de att osten hade uppnått den rätta kvaliteten. Namnet Grevé® tyckte de två ingenjörerna lät lite exotiskt och påminde lite om den schweiziska gruyère som också är en ost av emmentalertyp.
Grevé® är en vacker ost med runda stora pipor, fin sötma och nötighet.
Fetthalt i torrsubstansen 45 %

2. Herrgård® 28 % Vällagrad

På vårt mognadslager i Jägarvallen lagras denna ost minst 14-24 månader vilket skapar en kraftig karaktär!
Herrgård® som namn på osten registrerades 2004. Men det här är en ost med gamla anor.
Redan på 1700-talet beslutade greve Eric Ruuth på Marsvinsholms slott i Skåne att låta göra en ost med inspiration från den schweiziska emmentalern. Han importerade bakteriekultur men fick inte osten att likna en emmentaler mer än till utseendet med de små runda piporna. På 1800-talet utvecklades osten vidare av mejerskan Kristina Löfgren på mejeriskolan i Bjärka-Säby i Östergötland. På en utställning lär en domare ha utropat: ¨Den smakar ju för böveln som en riktig herrgårdsost. Och då ska Herrgård® osten ha fått sitt namn. I och med att eleverna från mejeriskolan spreds över Sverige blev Herrgård® osten känd och också populär.
Fetthalt i torrsubstansen 45 %

3. Präst® 31 % Vällagrad

På vårt mognadslager i Jägarvallen lagras denna ost minst 14-24 månader vilket skapar en kraftig karaktär!
Namnet Präst® registrerades som varumärke 2001. Osten Präst® kommer ursprungligen från Småland där den började tillverkas på 1700-talet.
Första gången präst® nämns i skrift är i stockholmstidningen Dagligt allehanda 1771. På den här tiden betalade bönderna en årlig kyrkoskatt på sin produktion, så kallat tionde. Detta skedde i form av ost eller mjölk till prästen.
Varje år runt midsommar brukade bönderna ta med sig sin mjölk och ysta tillsammans i prästgården. Dagen avslutades med festligheter och dans på kvällen. Det vanliga var att ost gjordes på skummad mjölk men till präst®osten användes oskummad mjölk. Ibland tillsattes också en skvätt grädde, konjak eller kryddor till präst®osten.
Fetthalt i torrsubstansen 50 %

Produktinformation