Kundvagn

Epoisse AOP Chalencey 250 gram

Epoisse AOP Chalencey 250 gram

Artikelnummer
10310
Frågor?
Vid frågor, kontakta oss.
Produkttips
Tipsa en vän om denna produkt
195 kr/st
St

Beskrivning

Epoisses Chalencey tillverkades troligen första gången under senare medeltiden på ett kloster i området runt Dijon av cisternmunkar. Epoisses blev känd under Ludvig XIV:s hov och det sägs att den kom att bli en av Napoleon I:s favoritostar.

I början på 1900-talet var epoisses en populär ost som konsumerades i stora mängder. Under andra världskriget försvann den nästan helt från marknaden och återkom inte förrän i mitten på 50-talet, då bönder från ursprungsorten Epoisses återupptog produktionen.

Epoisses Chalencey kännetecknas av en krämig och smidig massa som blir klibbig och skedvänlig när osten är mogen och får ligga i rumstemperatur. Smaken är inte skarp trots den intensivt stickande doft som kommer från en mogen epoisses. Den bjuder på ett fantastiskt spektrum av doft och smak. Det är förvånande att doften kan upplevas på ett sådant sätt när smaken är så balanserad och rund.

Epoisses Chalencey är en pastöriserad opressad ost som man tillverkar genom att sakta låta den ysta sig vid en låg temperatur med små kvantiteter av vassle. Denna process heter på franska caillé lactique. På svenska kan vi översätta det till laktisk koagulering. Kanten byggs upp genom upprepade saltlakebad och följs av bad i vin eller oftast i marc (fransk variant av grappa) från Bourgogne. Epoisses mognar efter fem till sex veckor och bör ätas direkt.

Fetthalt i torrsubstansen 54%

Innehållsförteckning

Ingredienser: Pastöriserad KOMJÖLK (97.8%), salt (1.6%), löpe (0.2%), kalciumklorid (0.2%), mjölksyra kultur och mognadskultur (0.1%), ytan är tvättad med Marc de Bourgogne (alkohol 0.1%). Fetthalt i torrsubstansen 50% Totalt 23% fett.

Näringsinnehåll

Basmängd
Per 100 g
Energi (kJ)
1191
Energi (kcal)
287
Fett
24 g
Mättat fett
17 g
Kolhydrat
0,8 g
Sockerarter
0,3 g
Protein
17 g
Salt
1,75 g
Kalcium
110 mg
Natrium
689 mg

Produktinformation

Ursprung
Frankrike/Bourgogne Frankrike/Bourgogne
Mjölk
Mjölk från ko Mjölk från ko