Kundvagn

Tete de Moine AOP

Tete de Moine AOP

Artikelnummer
10515
Frågor?
Vid frågor, kontakta oss.
Produkttips
Tipsa en vän om denna produkt
469 kr/st
St

Beskrivning

Man kan kanske tro att namnet som betyder ”munkens huvud” kommer från ostens form. Men det finns en enklare förklaring.
Osten hette till en början Bellelay efter ett kloster i Jurabergen. Efter Franska revolutionen döptes den om till Tête de Moine efter munkarna som tillverkade den.

Osten har en kraftig, jordig, lite fruktig, nötig och animalisk smak. Utseendet är ljusbrunt till brunt och den är grynig med en mjuk kant. Innanmätet är stråfärgat och har några småhål. Tête de Moine serveras vanligtvis i tjocka, krusade remsor – rosetter – som man hyvlar med hjälp av det speciella skärverktyget girolle.

De krusade remsorna av osten används för att garnera sallader och dekorera maträtter men framförallt kan de ätas som de är.

En hel ost ligger på ca 8-9 hg.

Fetthalt i torrsubstansen 50 %

Innehållsförteckning

Ingredienser: Opastöriserad KOMJÖLK, mjölksyrakultur, salt, löpe.

Näringsinnehåll

Basmängd
Per 100 g
Energi (kJ)
1660
Energi (kcal)
401
Fett
33 g
Mättat fett
19,8 g
Kolhydrat
1 g
Protein
25 g
Salt
1,9 g
Natrium
749 mg

Produktinformation

Ursprung
Schweiz Schweiz
Mjölk
Mjölk från ko Mjölk från ko Opastöriserad mjölk Opastöriserad mjölk