Tete de Moine AOP
- Artikelnummer
- 10515
- Frågor?
- Vid frågor, kontakta oss.
- Produkttips
- Tipsa en vän om denna produkt
Beskrivning
Man kan kanske tro att namnet som betyder ”munkens huvud” kommer från ostens form. Men det finns en enklare förklaring.
Osten hette till en början Bellelay efter ett kloster i Jurabergen. Efter Franska revolutionen döptes den om till Tête de Moine efter munkarna som tillverkade den.
Osten har en kraftig, jordig, lite fruktig, nötig och animalisk smak. Utseendet är ljusbrunt till brunt och den är grynig med en mjuk kant. Innanmätet är stråfärgat och har några småhål. Tête de Moine serveras vanligtvis i tjocka, krusade remsor – rosetter – som man hyvlar med hjälp av det speciella skärverktyget girolle.
De krusade remsorna av osten används för att garnera sallader och dekorera maträtter men framförallt kan de ätas som de är.
En hel ost ligger på ca 8-9 hg.
Fetthalt i torrsubstansen 50 %
Innehållsförteckning
Ingredienser: Opastöriserad KOMJÖLK, mjölksyrakultur, salt, löpe.
Näringsinnehåll
- Basmängd
- Per 100 g
- Energi (kJ)
- 1660
- Energi (kcal)
- 401
- Fett
- 33 g
- Mättat fett
- 19,8 g
- Kolhydrat
- 1 g
- Protein
- 25 g
- Salt
- 1,9 g
- Natrium
- 749 mg
Produktinformation
- Ursprung
- Schweiz
- Mjölk
- Mjölk från ko Opastöriserad mjölk