Kundvagn

Feta P.D.O Grekisk 1kg

Feta P.D.O Grekisk 1kg

Artikelnummer
10801
Frågor?
Vid frågor, kontakta oss.
Produkttips
Tipsa en vän om denna produkt
Just nu: 299 kr/stOrdinarie pris: 349 kr (14% rabatt)

Beskrivning

Redan i Odyssén kan man läsa om Homeros detaljerade beskrivning hur man gör fetaost. Samma metoder används faktiskt än idag.

Färsk mjölk hettas upp till ca 35 grader, löpe tillsätts och sedan lämnas blandningen för att koagulera. När mjölken har koagulerat eller separerats består ostmassan av bitar och vasslen har runnit av. Den fuktiga, klimpiga ostmassan läggs sedan i en duk som vrids eller pressas. Den får sedan hänga några timmar för att torka. När ostmassan är tillräckligt mjuk skärs den i bitar och bestryks med salt. Ju mer salt man tillsätter, desto hårdare blir osten. Sedan lämnar man osten i ungefär 24 timmar för att därefter läggas i saltlake. Osten är färdig att ätas efter ca en månad.

Feta är fast men smulig med sprickor. Den är helt vit och har en mjölkig, fräsch syra. Idag tillverkas de flesta feta av pastöriserad mjölk. Om man tycker att fetan är för salt är vår rekommendation att blöta den i färskt, kallt vatten eller mjölk några minuter. Saltet används som en konserverande åtgärd.

Innehållsförteckning

Ingredienser: Pastöriserad GET och FÅRMJÖLK, mikrobiellt ystenzym (veg. ystenzym), salt, bakteriekultur

Näringsinnehåll

Basmängd
Per 100 g
Energi (kJ)
1330
Energi (kcal)
318
Fett
26,5 g
Mättat fett
14,5 g
Kolhydrat
<0,5 g
Protein
17,5 g
Salt
2,0 g
Kalcium
250 mg

Produktinformation

Ursprung
Grekland Grekland