Kundvagn

Frågor och svar

Här finner du våra vanligaste frågor och svar. Om du har några andra frågor eller funderingar så får du gärna kontakta oss.

Frågor och svar gällande gåvokort

Hur köper jag Ostograms gåvokort?

Dessa gåvokort köper man här på hemsidan.

Hur fungerar Ostograms gåvokort?

På ostogram.se beställer du Ostogram gåvokort, som sedan skickas till mottagaren eller dig per post. Mottagaren av kortet löser in sitt gåvokort på ostogram.se och väljer något av de välkomponerade paketen som sedan skickas direkt hem till dörren. Gåvokort är en perfekt present att visa sin uppskattning genom.

Hur löser man in Ostograms gåvokort?

Har du fått ett gåvokort löses det in på ostogram.se. Välj sedan bland de olika paketen.

Betalning?

Du kan som privatperson eller företag både betala mot faktura 15 dagar netto efter sedvanlig kreditkontroll eller med kort Visa eller Mastercard.

Hur sker leveransen?

Gåvokort skickas med PostNord och delas ut som vanligt post av brevbärare, leveransen tar 1-2 dagar. Större antal gåvokort till samma adress levereras genom Företagspaket alt. rekat. 

Kan jag lösa in gåvokorten i någon butik?

Tyvärr, gåvokorten kan endast lösas in på ostogram.se.

Kan jag hämta min gåva i någon butik?

Det går bra att hämta ut din gåva i vår butik på Nygatan 21 i Linköping.

Vad ingår i priset?

I priset ingår förutom valda varor, leverans av gåvokort och frakt av paket till mottagaren.

Frågor och svar gällande övrig webbhandel

Hur sker leveransen?

Paketet levereras med PostNord. Vi använder oss av ”PostNord Mypack Home”. Om ingen är hemma, ställs paketet utanför dörren, då ingen kvittens behövs. Obs! Ostogram ansvarar då inte för paketet.

Obs! Om det krävs portkod eller liknande för att beställningen ska kunna levereras, är det viktigt att skriva koden i beställningen så att paketet kan levereras säkert. Vid retur medges ingen ersättning.

Flera paket till samma adress levereras genom Bring Frigoscandia.

Kan jag hämta i någon butik?

Ja, ditt paket kan hämtas i vår butik på Nygatan 21 i Linköping.

Vad väljer jag under steg 5, leveransadress?

Du fyller först i beställarens uppgifter. Ska paketet sedan skickas som en present så klickar du i rutan "Annan leveransadress" där skriver du mottagarens uppgifter. OBS! Ska paketet skickas som present rekommenderar vi att under steg 7 välja mottagarens nummer vid telefonavisering. Mottagaren kommer då att gå ett sms innan leverans att ett paket är på väg, behöver PostNord få ytligare information eller liknande så är det de numret som dem kommer att kontakta.

Vad innebär begreppen

- Snabbkassa?

Väljer Du snabbkassa så fyller du i dina uppgifter och genomför ditt köp, dina uppgifter sparas inte. Väljer Du att använda vår tjänst igen så behöver Du fylla i alla dina uppgifter vid varje tillfälle.

- Registrera?

Väljer Du att registrera dig på vår hemsida så skapar Du en användare. Som användare kan Du se alla dina tidigare köp och när dem är gjorda. När du genomför ett köp så kommer dina registrerade personuppgifter upp.

- Logga in?

Logga in kan Du göra först när Du registrerat dig.

Betal/köpvillkor

Du kan som privatperson eller företag både betala mot faktura 15 dagar netto för privatpersoner och 30 dagar för företag efter sedvanlig kreditkontroll eller med kort Visa eller Mastercard.

För beställningar som understiger 700 kr inkl.moms debiteras alltid en frakt på 99 kr.

När kommer fakturan?

För privatpersoner skickas fakturan ut separat av vår samarbetspartner Ecster. Den skickas vanligtsvis ut inom en vecka efter att ni mottagit paketet.

Frågor och svar gällande ost

Var lagrar ni er hårdost?

All hårdost lagras under gynnsamma förhållanden i vårt ostlager i Jägarvallen, Linköping. Vi lagrar våra hårdostar till allt från milda till extralagrade.

Vad innebär pastörisering?

Pastörisering innebär att mjölken värms upp till 72–75°C i cirka 15 sekunder och snabbt kyls ner igen. Processen dödar sjukdomsalstrande bakterier och mikroorganismer som kan finnas i mjölken.

Pastöriseringen dödar tyvärr även bra och nyttiga bakterier som bör finnas i osten. Pastörisering är inget lagkrav vid osttillverkning men om ost görs av opastöriserad mjölk rekommenderar livsmedelsverket att det anges på förpackningen. Alla våra svenska hårdosttillverkande mejeriföretag pastöriserar mjölken innan den går vidare till osttillverkning.

Källa: Svensk Mjölk

Vad innebär det att osten är gjord på råmjölk?

Det betyder att osten är opastöriserad.

Vad är natamycin?

Natamycin, livsmedelstillsats med nr E 235, är ett antibiotikum som produceras av bakterien streptomyces natalensis. Det är verksamt mot jäst och mögel men skyddar inte mot bakterier.

Natamycin är svårlösligt i vatten och tas upp i kroppen i ytterst begränsad omfattning. Några fysiologiska effekter på människokroppen har inte kunnat påvisas (P.F. Fox).

Källa: Svensk Mjölk

Är det tillåtet att ytbehandla ost med Natamycin?

Ja, Natamycin är ett av Statens Livsmedelsverk (SLV: FS 1999:22) och Europeiska Parlamentet (Directive No. 95/2 on Food Additives) godkänt ytbehandlingsmedel för hårdost. .

Godkännandet bygger bl.a. på hälsobedömningar inom EU´s Vetenskapliga kommitté för livsmedel (SCF 1979) samt världshälsoorganisationens expertkommitté (JECFA 1976).

Medlet tillsätts inte i ystmjölken (=inne i osten) eller på bitad, skivad eller riven hårdost.

Källa: Svensk mjölk

Varför används natamycin?

Natamycin används för att kunna garantera konsumenten en ost fri från växt av mögel. Mögel orsakar kvalitetsförsämringar och kan potentiellt innebära risk för bildning av mykotoxiner (mögelgifter).

Källa: Svensk mjölk

Vilka ostar sprayas med Natamycin?

Både plastade och vaxade hårdostar kan vara behandlade med natamycin. Behovet på varje enskild tillverkningsplats är avgörande.

Det framgår alltid av märkningen på förpackningen om osten är behandlad eller inte.

År 1998 behandlades 75 % av svensk hårdost med natamycin. År 2001 var siffran 27 % och år 2005 är den 7 %, således en kraftig minskning.

Källa: Svensk mjölk

Hur går själva ytbehandlingen till?

Natamycinet sprayas på ostens yta. Det tränger in cirka 2 mm i ostens ytskikt (upp till 5 mm är tillåtet enligt Livsmedelsverket).

Den tillåtna mängden är 1 milligram per kvadratdecimeter ostyta.

Källa: Svensk mjölk

Finns det laktos i ost?

Nu råder det inte längre någon tvekan - hårdost är naturligt fri från laktos. Nya analyser visar att all hårdost oavsett lagringstid klarar den nya, lägre gränsen för laktosfritt. Definitionen på laktosfritt är densamma för alla livsmedel och innebär att laktosinnehållet ska vara mindre än 0,01 g laktos per 100 g av livsmedlet.

Fram till nu har det rått stor förvirring vad det gäller laktosinnehållet i ost. Den som försökt ta reda på hur det verkligen förhåller sig har mötts av olika budskap alltifrån att ost är laktosfritt, till att vissa ostar är laktosfria eller att det är beroende av lagringstid.

Det har inte gjort det enklare att man samtidigt har kunnat hitta importerad ost i butikshyllorna märkt "laktosfri" trots att den typen av märkning inte är tillåten i Sverige.
Ett livsmedel som är naturligt fritt från laktos får inte märkas "laktosfritt". Informationen är inte relevant och kan uppfattas som vilseledande.

Något som säkert också bidragit till förvirringen är att gränsen för vad som får räknas som laktosfritt har sänkts och att det inte förrän nu har funnits några nya analyser att tillgå.

Analysföretaget Eurofins har på uppdrag av Svensk Mjölk analyserat laktosinnehållet i de svenska hårdostar som har den kortaste lagringstiden.

Resultaten visar att all hårdost, oavsett lagringstid är laktosfri.

Källa: Svensk mjök

Vad menas med hårdost?

Med hårdost avses ost som går att hyvla t ex Hushållsost, Herrgård®, Grevé®, Präst®, Svecia och alla våra andra vanliga ostar. Färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar tillhör alltså inte gruppen laktosfria ostar.

Källa: Svensk mjölk

Var tar laktosen vägen?

Nästan all mjölkens laktos stannar kvar i den vassle som blir kvar när mjölkens kasein, ostkorn, har pressats ihop till en ost. Den lilla rest av laktos som finns kvar äts upp av mjölksyrakulturen redan under de första dagarna efter ystningen.

Av vasslen tillverkas mesost och messmör. Alla som smakat mesost och messmör vet att de smakar sött och det är på grund av att de innehåller all den laktos som fanns i mjölken.

Källa: Svensk mjök